Blogbobbel

Het web loopt vol. Het web wordt log van al die weblogs. De draden kraken. Onderaan bolt een blogbobbel. Nog één blog en het web scheurt! Dan stort de blogbobbel leeg over de wereld en de blogs gaan de wereld veranderen. Hoe veranderen? Wordt de wereld beter? Slechter? Allebei een beetje? Ik durf het niet: die ene blog die de wereld zal veranderen in het volle bolle web droppen en erbij proppen.

Ben ik te bang? Mijn blog heeft weinig gewicht en het web zal er echt niet aan bezwijken. En blogs veranderen de wereld al lang, ook zonder scheurend web. En de wereld wordt er beter en slechter van. Allebei een beetje. Maar ik vind wel meer beter dan slechter.

Het web is een onuitputtelijke bron van informatie voor de massa. Het web is ook een platform waar de massa zijn ideeën, gedachten en uitingen kan publiceren. Op de massa wordt neergekeken door de elite. Publiceren was voorheen een voorrecht voor de elite. Wie de wereld iets wilde melden moest maar een uitgever zien te vinden. Wie er een vond ontsteeg aan de massa en werd elite. Nu kan Jan en alleman uitbloggen wat hij wil en de hele wereld kan het lezen. Ik begrijp dat dit nadelen heeft. Wat een pulp tref je aan! Maar ik vind dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. De massa stijgt, de elite daalt. Mensen worden steeds meer elkaars gelijken. Of liever: blijken elkaars gelijken.

In landen waar vrijheid van meningsuiting bestaat verandert de wereld door het web. Op het internet vind je informatie en perspectieven die niet in de krant komen. Maar in landen waar die vrijheid niet is wordt de boel nog meer omgeroerd. De revolutie die met zo’n mooie term de ‘Arabische lente’ heet is begonnen met vrouwen en meisjes die, vaak met gevaar voor hun leven, op sociale media aan de hele wereld vertelden waarover eeuwen lang niets gezegd kon worden. Uit hun donkere kerker zagen zij een lichtpuntje en waagden de gok om een proces in gang te zetten. Voor een gunstige afloop van dit proces zijn er geen garanties. IJzige baardmannen hebben genoeg kou in hun kop om de Arabische lente in een middeleeuwse ijstijd te laten bevriezen. Het weer is moeilijk te voorspellen. Het klimaat nog moeilijker. Echter, de door de westerse wekker gewekte knopjes zijn in de oostenwind niet bevroren en hebben kansen uit te groeien om de warm wordende grauwe wereld groen te laten groeien.

Het bewustzijn van de noodzaak die kansen te steunen groeit. Onze sociaaldemocratische minister Ploumen maakt 5,8 miljoen euro vrij voor vrouwen die hun land willen opbouwen, zo las ik deze week in de krant. Die vrouwen zijn vaak de sleutel tot democratie, aldus de minister. Aan dit bewustzijn heeft het in de sociaaldemocratie decennia lang geschort. Aan het groeien van dit bewustzijn, of beter, de terugkeer van dit bewustzijn, hebben bloggers,vooral ook uit eigen gelederen van de sociaaldemocratie, bijgedragen.

Blogs veranderen de wereld. Ook als het web niet scheurt. Beter: omdat het web niet scheurt.