De Pingelpinguïn 1

Kun je als volwassene nog leren pianospelen? Menigeen koestert die wens omdat je op een piano zo mooi en compleet muziek kunt maken. Maar wie eraan denkt schrikt misschien twee keer. De eerste keer als hij naar een piano kijkt. Wat een rij toetsen! De tweede keer als hij naar zijn handen kijkt. Wat een bos vingers! Het gevoel kan je bekruipen dat de soepelheid van geest teveel is gestold en dat je nu wat stijf naast een pinguïn in de poolwind zult moeten gaan staan. Echter, vergis je niet in een pinguïn. Als hij in zee springt zien we het stramme dier veranderen in een virtuoze zwemmer die zich met de tuimelaars kan meten. En zo kunnen er ook in u mogelijkheden schuilen die je niet direct zou vermoeden zolang je de sprong niet waagt.

Springen alleen is natuurlijk niet genoeg. Leren pianospelen is echt niet makkelijk en je krijgt het niet gratis. Maar wie het spannend vindt om naast de Pingelpinguïn te gaan staan om de elementen van een degelijk leerproces te trotseren kan al heel gauw met hem in de golven plonzen om de eerste kleine verkenningen te doen in oceanen van muziek. Ook zult u op zoek moeten naar een goede leraar. De Pingelpinguïn is maar een boek en ziet niet echt wat u doet. Verder is leren pianospelen het opbouwen van repertoire. Veel meer repertoire dan de Pingelpinguïn alleen kan bevatten. Een goede leraar zal u gaandeweg ook helpen bij het maken van juiste keuzes hierin.

De bijgevoegde CD ’s bevatten de stukken uit het boek zelf om u een indruk te geven van hoe het kan gaan klinken. Natuurlijk bent u vrij muziek anders te gaan interpreteren dan op de opnamen. Begeleidende arrangementen zitten er niet bij. Dit omdat de Pingelpinguïn u al heel gauw meeneemt om muziek te maken die zelf compleet is en eigen aan het pianospel: melodie en harmonie samen.

Twijfelt u of er in u nog voldoende jongheid van geest is om eraan te beginnen? De Pingelpinguïn bevat een test: er staan plaatjes in. Als u plaatjes in een boek leuk vindt maakt u een goede kans.

Beluister hieronder alle muziekstukken uit het boek.
Bestel het boek op Bol.com